sâmbătă, 25 aprilie 2009

Fănel

Fănel e răsfăţatul familiei. Are două surori cu mult mai mari, iar el e ultimul copil. Trece însă pe primul loc în inima celor de acasă. E drept că e cam “boţogaş “, dar, în afară de tata, nimeni nu poate lua reale măsuri împotriva lui. Este elev în clasa a opta şi e cel mai înalt din clasă. Nu mai înduioşează pe nimeni, dar zâmbetul i-a rămas acelaşi: cum să te superi şi să te încrunţi când de sub fruntea inteligentă îţi râd doi ochi negri -cărbune ce parcă te invită să te amuzi?
Nu face prostii mari. Îşi uită un caiet acasă, se scuză că a omis să înveţe verbele neregulate, n-a rezolvat toate exerciţiile la mate…
-Ce?! L-am avut şi pe ăsta? Îl fac pentru mâine, domnu’ profesor. Pe onoarea mea!
Şi a doua zi, toată clasa, inclusiv domnul profesor, pot constata că Fănel e de cuvânt. De fapt, secretul lui constă în aceea că are suflet bun. Pentru că primeşte bani de buzunar ori de câte ori cere şi aproape atât cât vrea, face cel puţin o dată pe săptămână cinste la toată clasa. Cumpără suc, cornuri sau bomboane. Îşi trimite un aghiotant să le aducă şi le împarte cu generozitate tuturor. Are pretenţia să fie leaderul băieţilor, fiindcă învată cel mai bine dintre ei. Cu fetele nu se pune, astea sunt tocilare…mai ales Georgiana…e plictisitor să iei doar nouă şi zece!
În rest, e mare iubitor de fotbal, unde se impune prin înălţime, agilitate sau ameninţări. E puternic; toate pedepsele date de taică-său constau în ajutor la cele mai grele munci din gospodărie. Şi-a luat ceva pedepse în ultimii ani! A meritat însă, nu? Pentru statura lui a fost ales să interpreteze rolul cavalerului Launcelot în piesa “Un yankeu la curtea regelui Arthur “, pe care clasa lui a jucat-o în limba engleză la sfârşitul anului. Din ambiţie a încercat să imite accentul doamnei profesoare, a învăţat replicile pe de rost şi-a fost admirat de ochii întregului sat. Da , i-ar place să se facă actor, dar,dacă asta înseamnă să citească foarte mult, cum l-a avertizat doamna de română, mai bine nu. Nici mecanic auto nu e rău şi se câştigă mult!